Bouwen aan onze toekomst… JA, IK DOE MEE

Nu een hectische verkiezingsperiode en daaropvolgende formatietijd achter de rug is, heb ik – terwijl de temperaturen tropische waardes behalen – eindelijk weer de gelegenheid om een stukje te schrijven voor de blog.
Donderdag 14 juli ging ik – voor het eerst in dertig jaar – niet met mijn werktas naar het bedrijf, maar naar het stadhuis in Sittard waar een mooi welkomstboeket stond te pronken op de tafel in mijn nieuwe kantoor. Als je dan je kantoor binnenloopt en aan de muur hangt het naambordje ‘wethouder Yvonne Salvino-Meijer’ dan is dat toch even slikken. Dat moet ik eerlijk toegeven. Maar veel tijd om na te denken had ik niet. Kennis maken met mensen op de afdeling, computer en telefoon onder de knie krijgen en na nog geen twee uur hup, naar de eerste vergadering van het college van B&W van Sittard-Geleen. Het college waar ik dus ook deel van uitmaak. Het leven gaat gewoon door, maar voor mij was het net alsof alles heel even op de kop stond. 😉.
Na meer dan 30 jaar zelfstandig ondernemer ben ik nu dus een paar dagen wethouder en in dienst van de gemeenschap. Het lijkt misschien een groot verschil en toch is het dat niet. Als ondernemer dien je ondernemend te zijn, lef en moed te hebben, kunnen doorpakken, besluiten nemen en vooral verbindend te zijn. Als wethouder is dat niet anders.

Op donderdagavond 13 juli werd ik officieel voorgedragen en beëdigd, samen met mijn collega’s Leon Geilen, Ivo Tillie namens gob en Judith Buhler en Andries Houtakkers namens CDA. Als kers op de taart werd dat donderdag 14 juli gevierd in het Toon Hermans Theater. Waar inwoners, verenigingen en ondernemers kennis konden maken met ons nieuwe college en de raad, tijdens de Midzomer ontmoeting.
Mijn portefeuille, zeg maar mijn werkterreinen, daar ben ik trots op. Economie, arbeidsmarkt (deels), onderwijs, communicatie en dienstverlening. Wat heb ik een zin om hiermee aan de slag te gaan! Uitdagingen te over. Bovendien ben ik stadsdeelwethouder geworden in stadsdeel 1. Als Limbrichtse voelt dat uitermate goed, want daar woon ik. Onder stadsdeel 1 valt Born-West en Graetheide, Hondsbroek / Aldenhof, Buchten, Holtum, Grevenbicht-Papenhoven-Schipperskerk, Obbicht, Einighausen, Guttecoven en natuurlijk Lömmerich. Als stadsdeelwethouder heb ik mogelijkheid om net iets extra’s te doen of te betekenen voor de mensen die bij wijze van spreken om de hoek wonen.

Voordat ik me helemaal op de toekomst stort wil ik graag nog even terugkijken op de afgelopen periode. 16 maart waren de verkiezingen en onze politieke groepering won deze en behaalde maar liefst 10.635 stemmen. Dat is goed voor 12 zetels. Op mij persoonlijk hebben 1645 mensen gestemd. Een overweldigende uitkomst was dat.
We zijn daarna het traject van coalitievorming gestart. Pieter, Leon en ikzelf stonden hiervoor aan de lat. Al vrij snel is het besluit genomen om dit vanaf de ‘tekentafel’ samen met CDA te doen. En dat voelde ook heel goed. De gesprekken met de andere partijen hebben we samen gevoerd. We hebben een raadsconferentie georganiseerd waarbij we geprobeerd hebben om te komen tot een raadsbreed akkoord. Dat is niet gelukt, helaas. Wel hebben we alle opgehaalde wensen en idealen verwerkt en dat is nu ons coalitieakkoord. Daarnaast hebben wij als coalitievormende partijen nog uitvoeringsafspraken gemaakt. Deze zijn te lezen op de website van de gemeente of op onze website www.gob-online.nl. De derde partij die onze coalitie versterkt, hebben we niet gevonden. Dat is teleurstellend, voor de anderen en ook voor ons. Al met al begrijp ik dat de buitenwereld denkt: Wat hebben ze er lang over gedaan. Toch hebben wij niet stil gezeten en deze tijd echt nodig gehad.
Genoeg teruggekeken. Op naar de toekomst. Waaraan ik nu verder mee mag bouwen. Tijdens de Midzomer-ontmoeting werd mij gevraagd wat ik belangrijk zou vinden als ik over een jaar zou terugkijken. Daarop heb ik geantwoord… dat ik mezelf ben gebleven… gewoon Yvonne, die benaderbaar en toegankelijk is.
Hou me er maar aan, als dat niet het geval is!

Wethouder Yvonne Salvino
wethouder.yvonnesalvino@sittard-geleen.nl


  1. Jack Peeters schreef:

    Hoi Yvonne,

    Mooi geschreven en heel herkenbaar. Zorg dat je blijft zoals je bent namelijk ’typisch Yvonne’.

    Ik wens je heel veel succes met alle uitdagingen die op je pad komen. Maak er samen met alle betrokkenen iets moois van.

    groet, Jack

Reageren is niet mogelijk.
Reageren is niet mogelijk.